Lagom dagsutflykter från Blekinge

Standard

Om man befinner sig i Blekinge har man en stor del av södra och mellersta Sverige bara en bilfärd bort. Här är ett par exempel på lämpliga utflykter man kan göra i och från Blekinge:

Karlskrona

Karlskrona är en av Sveriges vackraste sommarstäder med tillgång till vatten och skärgård. Här finns en massa intressant att titta på och uppleva. Några exempel är Sveriges största träkyrka, Amiralitetskyrkan, Marinbasen där du kan se de stora krigsfartyg vi har lägga till och kasta loss, samt hamnen som är ett perfekt ställe att sitta med en glass och ta det lugnt och bara njuta av tillvaron. Karlskrona är en stad som färgats väldigt mycket av sitt marina arv, men som också växt fram långsamt och försiktigt. Så här finns gott om gamla gatumiljöer och intressant arkitektur.

Linköping

Otvivelaktigt en längre utflykt, så här kan en övernattning vara trevligt. Det finns dock riktigt bra och prisvärda alternativ här. I Linköping finns det mesta som gör Sverige till Sverige: det är en universitetsstad, det finns en domkyrka att besöka och här finns också Flygvapenmuseum för den som vill se Viggen, JAS och Draken. Här finns också friluftsmuseet Gamla Linköping, samt en outlet som säljer billig choklad. Det är lätt att fixa en toppendag för hela familjen i Linköping.

Kristianstad

För den som vill ta en snabbtripp till Skåne ligger Kristianstad alldeles utanför Blekinges gräns. Här finns gott om minnen och historia för alla de krig vi utkämpat med danskarna (det må vara flera hundra år sen, men det kan fortfarande vara en känslig fråga för både blekingar och skåningar). Här hittar man bland annat Skånes länsmuseum, en hel del äldre arkitektur från främst 1800-talet samt flera äldre fina kyrkor. En intressant detalj är att delar av Kristianstad ligger under havsnivån, så staden skyddas från översvämning av vallar och vattenpumpar. Här finns också Sveriges absolut lägsta punkt, som ligger 2,41 meter under havsnivån.

  • träff