Kulinarisk resa genom Blekinge

Standard

food

När man pratar om mat från olika områden, brukar ofta de typiska rätterna som härrör från området nämnas. Typiskt Blekinge mat är ål, sill, rårakor och kroppkakor, men faktum är att landskapet var i det närmsta helt vegetariskt under 1600 och 1700 talet, på grund av fattigdom.

Eftersom stora delar av landskapet pryds utav åkermark, produceras mycket fina grönsaker och frukt. Närheten till skog och mark gör området även rikt på vilt och fisk. Med allt detta i skafferiet har man blivit duktig på att lägga in, sylta och safta liksom att röka maten.

Genom att bevista Blekinge kan du enkelt uppleva både det kulinariska arvet och de nyare tappningarna av områdes typiska smaker, liksom att uppleva landskapet i stort. Bo på något av de etablerade hotellkedjorna eller välj ett litet B&B, helt beroende på vilken typ av boende du trivs bäst med.

Ett tips är att besök stora och små restauranger för att få smaka på typiska rätter i olika tappning. Du kan nämligen hitta exempelvis kroppkakor i lika många olika utföranden, som det finns stjärnor på himlen. Att smaka en variant, visar alltså under inga omständigheter på hur en kroppkaka ska smaka.

  • träff