Blekinges historia

Standard

 

Blekinge är det näst minsta landskapet i Sverige, efter Öland, vilket innebär att det är det minsta länet som ligger på fastlandet. Men man brukar säga ”liten men naggande god” och det passar verkligen in här. 

Blekinge har både en vacker skärgård och kallas samtidigt för Sveriges trädgård och var under flera hundra år ett gränsland mellan Sverige och Danmark. Länet tillföll sedan Sverige under 1658 då det stod under Kristianstads län. 1683 blev Blekinge ett eget län och har idag ungefär 150 000 invånare. Dess vapensköld är ett blått fält med en ek i guld med tre kronor på stammen.

Det sägs att Blekinge fått sitt namn genom ordet blek som i sin tur här betyder stilla, lugn och glänsande och man tror att det syftar på vattnet i i den lugna och stilla fjärden som flyter mellan Listerhamn och Torhamn.

När man ger sig ut på resa runt om i Sverige så är Blekinge absolut ett av de sevärda landskapen att sikta in sig på. Här finns otroligt mycket att göra och många sevärdheter både för barn och vuxna. Ett av de större arrangemang som anordnas här är faktiskt Sweden Rock Festival som lockar många besökare varje år och har blivit en folkfest och ett riktigt lyft för Sölvesborg.

 

 

 

  • träff